Ev kullanıcılarının ve bireysel web sitesi sahiplerinin çok karşılaşmadığı saldırılardan birisidir. Pek karşılaşılmasa da konu hakkında bilgi almanız da fayda vardır. Hacker’ların, Anonymous ve RedHack gibi bilinen hacker gruplarının en çok yaptığı saldırı türlerinden birisidir. Peki bu saldırılar nedir ve hackerler bunu nasıl yapıyor?
DOS: Denial of Service sözünün kısaltılmışdır, anlamı ise hizmet dışı bırakmadır. Mesela bir web sitesine kullanıcıların erişememesi, sayfayı görüntüleyememesidir. Birçok büyük web sitesi bu tür saldırılara maruz kalmış ve kalmaya devam etmektedir. Bu saldırı karşısında web siteleri çöken CNN, eBay ve Yahoo gibi büyük kuruluşlar dahi bulunmaktadır. DDOS’un açılımı ise “Distributed Denial of Service”‘dir. Dağıtılmış hizmet dışı bırakma olarak Türkçe adlandırılan bu saldırı tipi aynı şekilde hizmeti devre dışı bırakmaktadır.
DDOS ve DOS farkı aslında aynı saldırı şeklinde de olsa DDOS’da saldırı birçok bilgisayardan aynı anda yapılmaktadır. RedHack ve Anonymous gruplarına destek vermek için bilgisayarlarına program indirenler, işte bu saldırılara yardımcı olmaktadırlar. Botnet adı altında toplanan bu programlar kullanıcı bilgisayarlarını, hedefe yapılan saldırıda bir araç olarak kullanırlar.
Hacker’ların bu saldırıları yapmak için kullandığı bir başka yöntem ise zombi bilgisayar ve sunuculardır. Bir şekilde program yada virüs (truva atı vb.) ile kontrolü ele geçirilmiş bilgisayar ve sunucular için zombi terimi kullanılmaktadır. Binlerce ele geçirilen sunucu ve bilgisayar sayesinde hedefe DOS atağı başlatılır. Karşı tarafta bulunan sunucu yada hizmet aynı anda gelen milyonlarca hizmete cevap veremez duruma gelir ve sistemi yavaşlar yada tamamen durur.
Yukarıda anlatılan DOS ve DDOS ataklarını yapmaya varan programlar mevcuttur. Fakat bu saldırıyı yapanlar “kanunen” suçludurlar ve yakalandıklarında ceza alırlar. Bu nedenle bu tür programların indirme bağlantısını sizlere sunmuyoruz. Ama en azından DOS ve DDOS ataklarının ne olduğunu bilmenizde fayda görüyoruz.