Ne yazık ki etrafta bilmeden, öğrenmeden yazı yazan ve hatta utanmadan video çekenler var. Bu yazıda sizlere doğru, işinize yarar bilgiler vererek “Ping” hakkında öğrenmek isteyeceğiniz her şeyi size aktaracağız.
Ping nedir? İlk olarak Ping nedir bunu açıklayalım. Ping aslında bir programdır. Ağ cihazları üzerinden paket yollayarak hedefe ulaşmaya çalışır ve paketin hedef tarafından geri dönmesini bekler. İşte bu işe yarayan programın Türkçemiz de kullanımları oldukça değişmiştir. Mesela “CS:Go’da Pingim 50ms” dediğinizde, bilgisayarınız ile CS:Go oyun sunucusu arasında bir ping paketinin gelip gitme süresi kast edilmektedir. Burada “ms” mili second yani salise’dir arkadaşlar. Yani yarım saniyede sizin bilgisayarınızdan bir paket çıkar oyun sunucusuna gider ve paket geri döner. Bu aslında inanılmaz bir hızdır.
Ping atmak ne demektir? Herhangi bir sunucuyla bilgisayarınız arasındaki bağlantı hızını ölçebilirsiniz. Tabi bu birçok etken içerir. Mesela fiber internetiniz var ise bu süre çok düşük olacaktır. Tabi aynı şekilde karşı taraftaki sunucunun hem donanımsal olarak iyi olması (isteklere hızlı cevap verebilecek CPU ve RAM’i olması) hem de sunucunun internet bağlantısının hızlı olması önemlidir.
Ping nasıl atılır? Her Windows bilgisayarda sağ altta yer alan pencere işaretine sağ tıklayıp “Çalıştır”a tıklayın.
Daha sonra açılan pencereye “cmd” yazın ve “Tamam”a tıklayın. Bu komut Command Prompt adı verilen programı başlatır.
Bu program ile ping atabilirsiniz. Ping atmak için yapmanız gereken “ping” yazmak bir boşluk bırakmak ve IP adresi yada web adresi yazmaktır. Örnek: ping 8.8.8.8 yada ping www.google.com Yapılan işlemlerde “reply from” cevabın geldiği yeri gösterir. Bytes 32 yazısı gönderilen paketin boyutudur. Time paketin gidiş-geliş toplam süresidir. TTL (time to live) paketin hedefe ulaşmaması durumunda yok olma süresidir.
Ping parametreleri (komutları) nelerdir, nasıl kullanılır? Yukarıdaki ekran resminde ping 8.8.8.8 -t yazılmıştır. Sondaki -t bir parametredir ve siz iptal edene kadar “ping” göndermeye devam eder. Mesela internetinizde ara ara kopmalar yaşıyorsanız bu şekilde ping işlemi başlattığınızda ara ara ping cevabı gelmediğiniz görebilirsiniz. Bu hatta bir sorun olduğunu gösterir. Şimdi aşağıda parametreleri teker teker listeleyip sizlere anlatacağım. Bu parametleri “ping” yazdıktan sonra enter’a bastığınızda siz de cmd ekranında görebilirsiniz.
- -t : İptal edilene kadar paket yollar. Klavyede Ctrl ve C tuşlarına basarak sonlandırabilirsiniz.
- -a : Karşı tarafından adresini yani ismini öğrenebilirsiniz. Gelen cevapta sunucunun adresi olacaktır.
- -n : Kaç paket göndereceğinizi belirtebilirsiniz. Örnek: ping 8.8.8.8.8 -n 10 paket gönderecek ve sonra duracaktır.
- -l : Normalde 32 bytes paket gönderilirken bu parametre ile boyutu arttırabilirsiniz. En yüksek değer 65000 bytes’dır.
- -f : Paketi parçalara ayırmadan yollar.
- -i: TTL değerini belirlemenizi sağlar.
- Diğer parametreler çok kullanılmamakla beraber, -r, -s, -R, -S -4, -6, -j, -k, -w, -c, -p dir
Peki bir adrese yada IP’ye ping gönderdiniz fakat cevap gelmedi. Örnek: ping www.hurriyet.com.tr dediniz ama ping’e cevap gelmedi. Fakat web sitesi çalışıyor, peki neden ping cevabı alamıyorsunuz? Bunun nedeni sunucu “firewall” arkasındadır ve firewall “ping” paketlerini engelliyordur. Yani ping cevabı gelmediğinde illa karşı tarafın cevap vermesini beklemeyin. Çoğu web sitesi “DDOS” saldırılarında bir yöntem olarak kullanılan “ping”i kapatır. Ping testi yaparken bu yüzden “ping”e açık web siteleriyle test yapmanız gereklidir. Örnek: google.com veya Google Dns ip’leri 8.8.8.8 – 4.4.4.4