Açılmayan Disk Sorunu Çözümleri

Hepimizin başına gelebilecek sorunlardan bir tanesi harici diske, ikinci sabit diske yada usb flash diske erişimde sorun oluşmasıdır. Bu tür sorunları yazılımsal ve donanımsal olarak ikiye ayırabiliriz. Donanımsal arızalar da iş çok ciddidir. Diskin kendisi değilde disk kutusunda yada kartında sorun var ise düzeltilebilir. Bunun için diski başka bir disk kutusu ile açabilirsiniz. Kart değişimi de yine zahmetli bir iştir, diskin üzerinde bulunan kartın aynı marka modelinden bularak değiştirildiğinde de diske erişim sağlayabilirsiniz. Donanımsal sorunlar için size önereceklerim ne yazık ki bu kadar. Bu tür donanımsal sorunlarla ilgilenebilecek uzman bilgisayar tamircisi ise ne yazık ki oldukça az.

Peki diskte yazılımsal sorun nedir ve nasıl düzeltilebilir? Disk donanımsal bir alettir ama içinde çalışması için gerekli yazılımları barındırır. Bu tür sorunların neden olduğunu anlayabilmek ve düzeltebilmek için biraz disk yapısını bilmek gereklidir. Diskler türlerine göre verileri farklı yazsalar da sektörler içinde tutarlar ve sektörlerde sorunlar oluşabilir. Bir sektörde sorun olduğunda disk tamamen bozulmaz ve kullanılamaz hale gelmez. Diskin içindeki yazılım o sektörün bozuk olduğunu fark ettiğinde o sektöre veri yazmasını engeller. Bu tür hatalara bad sector denir ve aşağıda anlatıldığı gibi çözülebilir.

Bad Sector nedir? Yukarıda bahsettiğimiz sektör yapısında hata olan sektöre Bad Sector denir. Bazen “bad sector” yani bozulan sektör sayısı fazla olduğunda diske erişilemez ve sorun ortaya çıkar. Bu durumda diskinizi aşağıda verilen komutlar ile bad sector için taratarak tamir edebilirsiniz. Bunun için ilk olarak başlat’a “cmd” yazarak komut istemi açılır (yada Windows 10 ve 8.1 de sol altta yer alan Pencereye sağ tıklayıp yönetici olarak “komut istemi (yönetici)” açabilirsiniz (yönetici olarak açmanız önerilir).

İlk olarak taktığınız disk “d-e-f” hangi sürücüde onu kontrol etmelisiniz. C sürücüsünde komutu yazarsınız bilgisayar yeniden başladığında bu işlem gerçekleştirilir. Taktığımız harici disk (yada usb disk) “E” sürücüsünde olsun. Yazacağımız komut ile diskteki bad sector (bozuk sektör) hataları düzeltilecek, diskin buralara veri kopyalaması engellenecektir.

chkdsk e: /f komutu ile E sürücüsündeki diskin hatalarını düzeltebilirsiniz.
chkdsk e: /r
komutu ile E sürücüsündeki diskin içinde bulunan dosyaları “r” parametresi ile repair yani tamir etmiş oluyoruz. Diskin büyüklüğüne göre bu işlem uzun sürebilir. Bu işlem süresince diske giremezsiniz. Bilgileriniz, dosyalarınız bu işlemden kaynaklı zarar görmez, silinmez.

Benim önerim ise chkdsk e: /f /r  olarak işlemi gerçekleştirmenizdir. Böylelikle hem disk hatalarını hem de dosya hatalarını denetleyebilirsiniz.

Check Disk Komutları

Tabi çok farklı disk sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Yukarıdaki her disk için sorunu düzeltecek diye bir kural yok. En çok karşılaşılan disk sorunlarından birisi ise “Erişim Engelledi” hatasıdır. Bu hatayı çözmek için yapmanız gerekenler ise aşağıda sizlere anlatılmaktadır. İlk olarak yapmanız gereken Bilgisayarıma tıklayıp açmaktır.

Flash Disk Erişim Engelledi Hatası

USB – Flash Disk yada Harici Diskinize iki kez tıkladığınızda Erişim Engelledi diyorsa, diskin üzerine sağ tıklayın ve özelliklere gelin. Burada yukarıda Güvenlik sekmesine gelin. Grup yada kullanıcı adları kısmı boş olduğu için erişim sağlayamazsınız. O yüzden buraya kendi kullanıcınızı yada “everyone” kullanıcısını eklemeniz gerekmektedir. Bunun için Düzenle butonuna tıklayın.

USB Disk Erişim Engelledi Hatası

Açılan ekranda Ekle yazısına tıklayın ve adları denetle kısmına “everyone” yazın ve adları denetleye tıklayın eğer doğru yazdıysanız altı çizili olarak gözükecektir. İsterseniz kendi kullanıcınızı da ekleyebilirsiniz, fakat başka bilgisayarlarda USB – Flash yada Harici diskinizi açamazsınız. Tamam tamam diyerek tüm açık pencereleri kapatın.

Harici Disk Erişim Engelledi Hatası

USB disk, flash disk yada harici disklerde yaşanan sorunlarınızla ilgili bu yardım yazısında anlamadığınız takıldığınız yeri aşağıdaki yorum kısmından bana sorabilirsiniz.

Buna baktınız mı?

Windows Single Language Nedir – Nasıl Değiştirilir

Windows işletim sistemleri ile ilgili bilinmeyen, anlaşılmayan her konuda sizlere 22 yıldan fazla deneyimim ile …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.