SSL Sertifikası ve Https Nedir?

Bilgisayar ile ilgili terimleri açıklamaya ve sizler bu konuda bilgilendirme yazılarımıza devam ediyoruz. Bu yazıda sizlere “https” nedir, bu sondaki “s” ne anlama gelir, SSL sertifikası nedir konularında yardımcı olacağız.

Http nedir? Https’den önce ilk olarak Http’nin ne olduğu, ne işe yardığı bilgilerini anlatmak lazım. İngilizce açılımı Hyper Text Transfer Protocol’dür. Bilgisayarlar (istemci) ile sunucular (web servis) arasındaki iletişimi sağlayan protokoldür. www (world wide web) üzerinde artık sadece bilgisayarlar yok. Akıllı telefonlar, akıllı televizyonlar, tabletler, arabalar ve hatta buzdolabı gibi birçok nesne artık internet bağlantısına sahip. İşte bu istemcilerin sunuculardan cevap alması, bağlantı kurması için gerekli protokol Http ismiyle alınır. Http bu haberleşme için 80 numaralı portu kullanır.

Http nedir

Https nedir? İnternette Http ile yapılan bağlantılar güvenli değildir. İstemci (bilgisayar, tablet vb.) ile sunucu (web sayfası) arasında Http üzerinden kurulan bağlantının arasına bir saldırgan rahatlıkla girebilir. Bağlantının arasına giren saldırgan kişisel bilgileri, şifre bilgileri vb. rahatlıkla elde edebilir. Bu güvenlik açığını kapatmak için Https (Hyper Text Transfer Protocol Secure) getirilmiştir. Güvenliğin önemli olduğu bankacılık, e-posta, alışveriş vb. alanlarda olması artık bir zorunluluktur. Google’da Https siteleri artık arama sonuçlarında daha yukarıda çıkarttığı için artık tüm web siteleri “https” kullanmaya başlamıştır.

HTTPS Nedir

SSL sertifikası nedir? SSL açılımı secure socket layer’dır ve anlamı güvenli soket katmanı demektir. Sunucu ve istemci arasında (https gibi) iletişim de şifreli bağlantıyı sağlar. Böylelikle sunucu ve istemi arasındaki bilgi alışverişini bir hacker kopyalasa dahi şifrelemeyi çözemeyeceği için bilgilere erişemez.

SSL sertifikası nasıl yüklenir? Sitelere erişimde bu SSL sertifikası otomatik olarak yüklenir, siz bunu hiç görmez ve hissetmezsiniz. Sadece şirketlerde internete giriş kayıtlarının tutulması için SSL yüklemek gerekir. Çünkü firewall, içerik filtreleme cihazları sizin ile sunucu arasındaki “https” paketleri gibi açıp içine bakar. Bu işlemi yaptığı için araya girmiş olur, şirketin sertifikasını yüklediğinizde işte bunu kabul etmiş olursunuz. Android cihazlarda SSL sertifikası nasıl yüklenir yazımız size yardımcı olacaktır.

Konu ile ilgili soru ve sorunlarınızı aşağıda yer alan yorum kısımlarından bize iletebilirsiniz.

Buna baktınız mı?

Windows Single Language Nedir – Nasıl Değiştirilir

Windows işletim sistemleri ile ilgili bilinmeyen, anlaşılmayan her konuda sizlere 22 yıldan fazla deneyimim ile …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.