Etiket arşiv: Virüs Çeşitleri

Bot ve Botnets Nedir? Nasıl korunabilirsiniz?

Bilgisayarınızın artık size ait olmadığını, başkası tarafından kontrol edildiğini fark etmeyebilirsiniz. Çünkü bilgisayarınıza bulaşan bir zararlı yazılım yada virüs ile “bot” adı verilen bir dosya yerleştirilmiş olabilir. Bu dosya sayesinde siber suçlu(lar) bilgisayarınızı istedikleri gibi kullanabilirler ve sizin bundan hiç haberiniz olmayabilir. Botnets ise bu bilgisayarların oluşturduğu topluluğa yani ağa …

Devamını göster... »

Worms (Solucan) Nedir? Nasıl Korunulur?

Worms’un Türkçe karşılığı solucanlardır, fakat kullanılırken “solucan” tercih edilmektedir. Solucan virüsü olarak isimlendirebileceğimiz bu zararlı yazılımların genel özelliği tehlikeli ve yayılmacı olmalarıdır. Öyle ki ilk çıkış anından 24 saat sonrasında tüm dünyada milyonlarca bilgisayara bulaşabilirler. Yazılım ve işletim sistemlerinin açıklarından faydalanan bu virüsler o açıklardan içeri girerek sistemde istediklerini yapabilirler. …

Devamını göster... »

Spyware Nedir? Nasıl Korunursunuz?

Spyware’in Türkçe anlamı casus yazılımdır ve tek amacı “spy” yani casusluk yapmaktır. Zararlı yazılım ve virüslerin aksine kendini yaymak için uğraşmaz. Amacı olan sizin internet trafiğinizi ve yaptıklarınızı incelemek dışında bir durumu yoktur. Peki bu kadar zararsız gözüken bu programın tehlikeli taraflarını nelerdir? Casus yazılımlar sizin ilgi alanlarınızı belirler, e-posta …

Devamını göster... »

Truva Atı (Trojan) Nedir? Nasıl Korunursunuz?

Tarihin en bilindik hikayelerinden birisi olan ve Türkiye topraklarında gerçekleştiği düşünülen “Truva Atı” hikayesinden esinlenen bilgisayar dünyası, bir virüs çeşidi için bu ismi kullanmaktadır. Tıpkı hikayede olduğu gibi düşman sizi kandırarak kalenizin içine sızar ve sizi en beklenmedik noktadan vurarak istediğini almaya çalışır. Bu virüs çeşidi trojan (İngilizce) olarak ülkemizde …

Devamını göster... »

Phishing Nedir? Nasıl Korunabilirsiniz?

Verdiği zararlar nedeniyle en tehlikeli teknoloji tehditlerden birisi olan Phishing‘i Türkçe’ye “oltalama” olarak çevirebiliriz. Aslında bir ses-kelime oyunu olarak üretilmiştir. İngilizce’de “fishing” kelimesi ile “phishing” kelimesi aynı şekilde okunurlar. Zaten Phishing yöntem olarak balık avlamaya benzer. Phishing saldırısı yapan kişi bir bankanın sitesine veya bir e-ticaret sitesine benzer bir yapı …

Devamını göster... »

Adware Nedir? Nasıl Korunabilirsiniz?

Adware’i Türkçe’ye Reklamcı olarak çevirebiliriz. Bilgisayar ve cep telefonunuzda reklam gösterimi yapmak için yazılmış programlardır. Adware her zaman zararlı bir yazılım yada virüs olmak zorunda değildir. Yasal bir programın içinde de gelebilir ve bu işlemi tamamen yasal olarak yapabilirler. Bu nedenle programları kurarken, özellikle bilmediğiniz yada ilk defa kullanacağınız programları …

Devamını göster... »